Kategorier
Trafikskola

Handledarkurs för dig som vill köra privat i Stockholm

Inför att ta körkortet är det bra att få så många timmar som möjligt bakom ratten. Gå en handledarkurs i Stockholm med din handledare och kör även privat.

Att ta körkort är något som många drömmer om. Det kan ge en lite fler möjligheter och man får en väldig frihet. Men att ta körkortet och lära sig att köra en bil och vara beredd på olika situationer som kan uppstå är inte lika enkelt. När man ska ta körkort kan man göra det på olika sätt. En del gör det helt privat, medan andra går hos en trafikskola.

En bra kombination är att göra både och. Men för att få lov att övningsköra privat, så måste man ha gått en handledarkurs. En handledarkurs är något både för den som ska köra och för handledaren. Det är alltså något som är obligatoriskt om man vill övningsköra privat. Men det räcker inte med att båda har gått utbildningen. För att få börja övningsköra måste man först söka tillstånd hos Transportstyrelsen.

Hur länge gäller en handledarkurs?

Eleven och handledaren behöver inte gå på handledarkursen samtidigt för att få köra med varandra. När man gått kursen så är den giltig i fem år. Under den tiden kan man ha flera olika handledare som har gått kursen och blivit godkända. Det finns fler än en trafikskola som erbjuder handledarkurs i Stockholm, kanske även den man redan är inskriven på.

Handledarkursen tar runt tre timmar att göra. Man är ofta en grupp på runt femton personer och det ingår oftast en paus. Man sitter tillsammans i gruppen och pratar bland annat om vad det innebär att köra bil. På kursen får man lära sig vad övningskörningen egentligen innebär och vilket ansvar man har som handledare när man är ute på vägarna.